Mutfak: Türk
Süre: 40-60 dk
İçi:
- 250 gr. az yağlı kıyma,
- 2 adet orta boy kıyılmış soğan,
- 1 tatlı kaşığı baharat,
- 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber,
- 1 çay kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber,
Suyu:
- Yarım tavuk veya 500 gr. kuşbaşı yağlı et,
- 1/2 bardak nohut,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 1/2 limon, 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 yemek kaşığı nane,
- 1 tatlı kaşığı tuz, Yeteri kadar su.
Köftesi:
- 500 gr. yağsız kıyma,
- 500 gr. simit,
- 2 tatlı kaşığı kırmızıbiber,
- 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet yumurta,
Yapılışı
- Simit, yağsız kıyma, iki tatlı kaşığı kırmızı biber, bir tatlı kaşığı tuz, ince ince doğranmış bir küçük soğan, bir çay kaşığı kara biber ve bir yumurta birbirine katılarak iyice yoğrulur.
- Ayrı bir kapta, içinin malzemesi kavrulur ve bir harç elde edilir. Yoğurulmuş köfteden pinpon topu kadar parçalar ayrılır, parmakla oyulur.
- İçine hazırlanmış iç harcından konularak yuvarlanır. Bunlara akıtma denir.
- Kalan köfte kiraz büyüklüğünde yuvarlanıp süzgeçte akıtmalarla birlikte su buharında haşlanır.
- Bir gece önceden ıslatılmış nohut, tavuk veya et, salçalar ve limon, tuz ilave edilip pişirilir (tavuk kemiklerinden ayrılıp temizlenir).
- Hazırlanan akıtma ve köfteler bu suyun içerisine atılıp birkaç dakika kaynatılır.
- Servis yapılırken üzerine nane ile ısıtılmış yağ dökülür